Så undviker du Takets Värsta Fiender: Mossa och Alger

Mossa och algväxt är ett vanligt förekommande problem på svenska tak. Läs vidare för att förstå varför de uppstår och hur du håller dem borta.

Hur uppstår mossa och algväxt på tak?

 

Mossa och alger uppstår på tak när fukt, skugga och organiskt material samverkar. Takytor som inte får tillräckligt med solljus håller sig fuktiga längre, vilket skapar en idealisk miljö för dessa organismer att växa.

 

Vad är konsekvenserna av att ignorera moss- och algbildning på taket?

Moss- och algbildning är takets värsta fiender. De kan orsaka allvarliga skador på ditt tak, både visuellt och strukturellt. Om du inte tar hand om ditt tak kan du bli tvungen att byta ut det i förtid, vilket kan vara en dyr historia.

Moss- och algbildning kan orsaka en eller flera av följande:

Visuella skador

Mossa och alger kan göra ditt tak fult och ge det ett ovårdat utseende. De kan också täppa till takrännor och stuprör, vilket kan leda till vattenskador.

Strukturella skador

Mossa och alger kan skada takets beläggning och struktur. Detta kan leda till läckage, fuktskador och andra allvarliga problem.

Ökade energikostnader

Mossa och alger kan minska takets effektivitet och leda till ökade energikostnader. Detta beror på att mossa och alger kan blockera solljuset och göra det svårare för värme att släppas ut från ditt hem.

 

Tips för att hålla taket rent

Det finns en rad åtgärder du kan vidta själv för att hålla taket rent. För att kunna genomföra dessa tipsen är det viktigt att du har ordentliga säkerhetsanordningar i form av selar eller linor och du har förankrat dem i en fast punkt som tål din belastning, till exempel skorstenen.

Här följer våra bästa tips:

  • Tvätta taket med algtvätt – följ anvisningarna på flaskan eller fråga butiken.
  • Tvätta taket med mossmedel  – följ anvisningarna på flaskan eller fråga butiken.
  • Sopa taket med med sopkvast när du upptäcker ansamling av skräp.
  • Spola med vattenslang – använd inte högtryckstvätt. Det riskerar att tränga ner i pannorna och får dem att spricka när temperaturen understiger nollan.

Regelbunden kontroll

Det är viktigt att regelbundet rengöra ditt tak för att förhindra att mossa och alger bildas. Om du bor i ett område med fuktigt klimat, ofta längs kuststräckor eller i direkt närhet av skog där det samlas mer skräp på taket, är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på detta problem.

Errixon Takvård är experter på att rengöra och behandla tak. Vi har lång erfarenhet och kunskap om hur man tar hand om tak i alla typer av klimat. Vi använder moderna metoder och produkter för att ge dig det bästa möjliga resultatet.

Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert och låt oss hjälpa dig att hålla ditt tak i gott skick.

      • Beställ en kostnadsfri offert online på vår hemsida.

    Rulla till toppen